گروه خبري : مطالب جدید
تاريخ انتشار : 1397/07/25 - 21:32
كد :10247

افسردگی فصلی

پاییز علاوه بر زیبایی های خاص خود بدلیل کوتاهی روز و بلندی شب فصلی افسرده قلمداد میشود.

پدیده ای به نام سندرم افسردگی فصلی موجب بروز اختلالاتی در برخی افراد می شود.

افسردگی فصلی معمولا با نام اختلال عاطفی فصلی شناخته می شود (Seasonal Affective Disorder) (با نام اختصاری SAD) و نوعی افسردگی است که هر سال در یک زمان معین در فرد بروز می کند. معمولا از پاییز شروع شده و در بهار یا اوایل تابستان پایان می یابد. دلیل این اختلال هنوز به صورت قطعی مشخص نشده اما بدلیل شیوع بالای آن در مناطق خاص، محققان به این نتیجه رسیده اند که این بیماری بدلیل تغییر در میزان نور خورشید در افراد ایجاد می شود.

چون در زمستان و پاییز میزان قرار گرفتن در معرض آفتاب کاهش پیدا می کند، ساعت بیولوژیک بدن که خواب، حالات درونی و هورمون ها را تنظیم میکند به تاخیر افتاده و معمولا در زمستان روند کندی را دنبال می کند.

از علائم این افسردگی اندوه، اشتهای زیاد، احساس خستگی، کاهش میزان انرژی، احساس خواب آلودگی، نداشتن تمرکز، تحریک پذیری عصبی، تمایل به تنهایی را می توان نام برد .

 

را ه های پیشگیری از افسردگی فصلی

اگر احساس می کنید دارای برخی از علائم این بیماری هستید، به پزشک متخصص مراجعه کرده و مورد آزمایش قرار بگیرید. اگر تشخیص داده شد که شما مبتلا به این نوع افسردگی هستید، میتوانید از نکات زیر استفاده کرده وکاری کنید که این بیماری مجدد در شما بروز نکند.

  • سعی کنید تا آنجا که میتوانید وقت خود را بیرون از خانه سپری کنید. حتی اگر آسمان ابری است باز هم این کار را انجام دهید چرا که نور خورشید باز هم در آسمان وجود دارد و می توانید از فواید آن بهره مند شوید.
  • از یک رژیم غذایی متعادل، سرشار از ویتامین و مواد معدنی استفاده کنید. این کار انرژی بیشتری به شما میدهد.
  • سعی کنید حداقل سه روز در هفته به مدت سی دقیقه ورزش کنید.
  • در صورت نیاز، در ماه های پاییز و زمستان با یک مشاور در ارتباط باشید.
  • در فعالیت های گروهی شرکت کرده و ارتباط خود را با جمع قطع نکنید. در طول زمستان این امر کمک چشمگیری به شما می کند.

درمان افسردگی فصلی

  1.  نور درمانی: پرتو درمانی تا حد زیادی می تواند در درمان بیماری موثر واقع شود. به طور کلی باید میزان قرار گرفتن بیمار در معرض نور خورشید چه در خانه و چه در محل کار افزایش پیدا کند. درمان از طریق یک قطعه که شامل لامپ های فلوئورسنت بوده و دارای یک روکش پلاستیکی است (تا امواج فرابنفش را خنثی کند) صورت می پذیرد. شدت نور باید حداقل میزانی بین شش تا هشت لامپ فلوئورسنت باشد. حتما لازم نیست بیمار به طور مستقیم به نور خیره شود، بلکه باید کارهای روزمره خود مانند غذا خوردن یا مطالعه کردن را در فاصله یک تا دو متر از آن انجام دهد. این روش کاملا مطمئن بوده و در بیشتر موارد نتیجه بخش است.

بهره مندی از این روش آن هم در ساعات پایانی روز موجب بروز بی خوابی در فرد می شود. بیشتر متخصصان ترجیح می دهند بیماران خود را صبح ها به مدت 30 دقیقه در معرض پرتو شش تا هشت لامپ فلوئورسنت قرار دهند. پس از حدود دو تا چهار روز پیشرفت های چشمگیری در بیماران رخ می دهد و طی دو تا چهار هفته بیماران به کلی بهبود پیدا میکنند. گاهی اوقات داروهای ضد افسردگی هم در کنار پرتو درمانی و هم به تنهایی مورد استفاده قرار می گیرد.

  1.  مسافرت رفتن: می توانید از تنوع جغرافیایی کشورمان استفاده کنید و یک سفر زمستانی به جنوب کشور را در برنامه هایتان بگذارید. این امر کمک بسزایی در درمان افسردگی فصلی میکند.
  2.  ساعات طولانی کار نیز می توانند این افسردگی را تشدید کنند که بعلت عدم قرار گرفتن در معرض نور خورشید است. ساعات کاری را در این فصول تنظیم کنید.

تهیه کننده: خانم مهندس بهناز ارجمند، کارشناس روانشناسی و بهداشت حرفه ای مرکز طب کار کار و سلامت

مرکز طب کار ،کار و سلامت همه روزه به غیر از روزهای تعطیل و جمعه، آماده انجام معاینات بدو استخدام، دوره ای و کارت سلامت رانندگان می باشد. اگر در روز مراجعه ناشتا باشید، امکان تحویل جواب در همان روز هست.

آدرس: تهران، شهر زیبا، بلوار تعاون یا جوانمردان، بالای بستنی فروشی حاجی بابا، طبقه 6، واحد 20